Blogg

Om Johan

Böckerna

Johan i media

Om att skriva

Förlaget Orda

Cathrine Öberg

Kontakt

Tillbaka

 

 

Om mig

Om man kan vara lantis och stadskille på samma gång, så är jag det. Uppväxten i byn Bloka mellan Hallstavik och Rimbo, och senare på landet utanför Rimbo, följdes av studentliv i Linköping och sedan jobb i Stockholm. 

I byn där jag växte upp fanns en lanthandel, Bloka Handel, där man handlade över disk av farbror Gustav och tant Margit. Men affär´n som den kallades i folkmun var så mycket mer. Här möttes man mellan arbetet på i jordbruket eller med grisarna och korna. Det blev helt enkelt byns sambandscentral. Och där satt jag och lyssnade. Det var alla sorters skrönor som utbyttes.

Som den gamle lantbrukare, som konstaterade att årets hyresgäster i det upprustade hönshuset inte kom från Stockholm, som brukligt. Eller som han uttryckte det, "Mina stockholmare i år, de kommer från Uppsala de..."
   Själv var jag säkert ett av originalen som besökte Bloka Handel. När jag var tio år gammal råkade vår granne, Sigge Samuelsson, ut för att en av hans ungsuggor blev tokig, och bet ihjäl alla sina kultingar. Alla utom en. Han skulle just ta den lilla grisen av daga, när jag kom förbi.
   "Kan inte jag få grisen, om du ändå ska döda den",
frågade jag.
   Min mor höjde något på ögonen, men lät mig hållas, och tillsammans födde vi upp det lilla livet med flaska. När sommaren kom, gick grisen i koppel och jag hade ofta med den ned till affären. Det hände att stockholmare hyrde den för att ta en bild av barnen när de stod där med den tama grisen. Observera att det här var fyra-fem år innan Emil och Griseknoen gjorde entré!

Min far var distriktsveterinär i bygden, och många var de sjukresor jag följde med på. Under min uppväxt grundlades en livslång kärlek till Roslagen, och inte minst till alla underbara original som befolkar denna karga byggd. Själv är jag ju inte äkta rospigg, man ska vara tredje generationen innan det räknas, så mina barn är väl på gränsen...

Naturligtvis har jag även en stark koppling till Roslagsskärgården. Redan som 7-åring började jag i Hallstaviks Sjöscoutkår. Vi seglade en gammal Blekinge-eka, och under tolv år var jag varje sommar på ön Vässarö, som är Stockholmsscouternas ö utanför Grisslehamn/ Singö. Med uppehåll under 7 år då vi byggde vårt hus, har vi haft motorbåt sedan slutet av 90-talet, som vi kuskar runt skärgården i.

Från och med bok 2, "Kvinnan som inte fanns", har alla böckerna en konstant koppling till skärgården och en väldigt speciell ö.

När jag inte skriver om Germund Askerfeldt så arbetar jag som chef och kommunikationsexpert att hyra, dessutom skriver jag tidningsartiklar och producerar företagsfilmer.

5 kuriosa om Johan E. Sköld;

1: Har ett eget litet rökeri, varm och kallröker fisk, vilt och fläsk. Föreläser så och då om rökning av kött och fisk.

2: Arbetade som disc jockey på det glada 70- och 80-talen. Bland annat ombord på Stena Lines och Viking Lines färjor. Var bland annat 93 dygn i sträck som DJ ombord på MS Viking Sally som sedemera sjönk som 'ESTONIA'.

3: Jag är certifierad filmklippare i redigeringssystemet AVID. Har producerat otaliga företagsfilmer som sammanlagt tagit hem 8 priser (7 internationellt) och gjorde bland annat en dokumentärfilm om Radio Nord för några år sedan.

4: Jag arbetade som motorjournalist på framförallt Teknik för Alla under många år, och har kört närmare 450 mil på racerbanan Nürburgring (ca 220 varv). Under 90-talet var jag instruktör i banracing i Svenska Porscheklubben.

5: Lärde mig av min far hur man gör världens i särklass godaste punsch! Grundingredienserna är vatten, socker, 95% sprit (som jag numera köper på Lidl i Italien) och riktig Batavia Arrak (den köper jag i Tyskland). Dessutom ett par hemliga kryddor. Den som smakat vet att jag inte skarvar, den är oslagbart god...