Min dator och jag

Blogg

Om Johan

Böckerna

Johan i media

Om att skriva

Förlaget Orda

Cathrine Öberg

Kontakt

Tillbaka

 

Köp en lott istället!

1990 började jag och min vän Lasse Söderman att skriva en deckare kallad Djupt Vatten. Det var en historia om skärgård i Algoth Niskas anda. Vi hade de bästa ambitionerna, men inte de rätta verktygen...

Att skriva innebär för de flesta yrkesskribenter som journalister, copywriters, manusförfattare, talskrivare och andra, att man skriver beskrivande. Man har en rutin på att skriva, så att sno ihop en bok kan väl inte... Dessvärre kan det, vara svårt, eftersom det handlar om att gestalta.
   En berömd f.d. journalist från en av kvällstidningarna, och en av mina närmsta vänner, sa nyligen att 'det fattar du väl för fan, att inte kan jag, som är firad journalist från några av Sveriges främsta tidningar, sätta mig med en massa amatörförfattare på en skrivkurs för att lära mig gestalta...'. Han har fel.
   Men det fattade inte jag heller, till och från under 90-talet tog jag fram manuset till 'Djupt Vatten' och försökte få till det, men inte.
   Jag läste ibland om skrivarkurser, men. Nja, inte jag. Jag kan skriva. Jag behöver inte sitta där. Så fel jag hade.

2008 började jag på Skrivarakademin med Sören Bondeson som lärare. Sören är en butter dalmas som är allt annat än insmick-rande i sin kritik av ens noga sammanknåpade alster. Sören, som guidat ett antal littärara storheter till framgång, fick mig tillslut att inse gestaltandets sköna konst.

Varannan vecka under 4 år har jag och ett antal andra författar-wannabees suttit och bedömt varandras verk, kritiserat och uppmuntrat. Jag har läst några av de mest spännande deckare någonsin under de här åren, deckare som ännu inte blivit utgivna. Vissa kanske aldrig blir det.

"Är ni här för att bli rika på att sälja böcker, kan ni lika gärna gå hem direkt. Köp en lott istället!", sa Sören till oss första lektionen. Det ligger mycket i vad han säger, av 10.000 nya manus blir mellan 30-50 utgivna. Skriva ska man göra för sin egen glädje. Víll sedan någon ge ut det, så är det jättekul!